Conferinţă ”Quo Vadis, Erdogan?”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Centrul de Cercetare a Istoriei Relațiilor Internaționale și Studii Culturale „Grigore Gafencu” împreună cu Departamentul de Istorie al Universității „Valahia” din Târgoviște a organizat online, ieri, 18 martie 2021, ora 16, conferința intitulată Quo Vadis, Erdoğan?, susținută de Prof. Adrian Mac Liman de la Madrid, care şi-a propus să detecteze resorturile evoluțiilor din Turcia la aproape 20 de ani de când Recep Tayyip Erdoğan ocupă pozițiile cele mai importante de pe eșichierul politic al țării, în calitate de președinte începând cu anul 2014, și de prim-ministru în perioada 2003-2014.

Adrian Mac Liman este un profesor și jurnalist spaniol de origine română stabilit la Madrid. Specializat în complexele problematici ale Orientului Mijlociu și Apropiat, Prof. Liman s-a numărat printre cei dintâi cercetători occidentali care au atras atenția asupra transformărilor radicale pe care Recep Tayyip Erdoğan intenționa a le aplica din postura de șef al statului turc. Adrian Mac Liman a fost corespondent de război în Cipru, a asistat în calitate de jurnalist la căderea șahului în Iran, a fost trimis special al cotidianului La Vanguardia în timpul invaziei Libanului de către trupele israeliene în anul 1982, a fost corespondent la Ierusalim pentru El Independiente, l-a intervievat pe Osama bin Laden, figura politică care va deveni cel mai cunoscut terorist al planetei. Este autorul mai multor cărți despre Orientul Mijlociu și Mediterana de Est, precum Turquía: un país entre dos mundos, Barcelona: Flor de Viento, 2005 (împreună cu Sara Núñez de Prado), Vía dolorosa: Palestina en el tercer milenio, Barcelona: Flor del viento, 1999; Palestina: de la nación de refugiados al estado nación, Madrid: Popular, 1995 etc. De asemenea, este membru al Grupului pentru studii mediteraneene al Universității Sorbona din Paris.

A publicat, de curând, o istorie a Turciei (Breve historia de Turquía, Madrid Los Libros de la Catarata, 2019), care a cunoscut un ecou larg în mediile intelectuale și ale specialiștilor în domeniu și a constituit şi baza conferinței pe care a susținut-o la Universitatea „Valahia” din Târgoviște.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *