Sindicatele din Educaţie urmează să decidă privitor la eventuale acţiuni sindicale: Legea bugetului nu reflectă realitatea din sistemul de educaţie

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sindicatul Liber Învăţământ (SLÎ) Dâmboviţa afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ) atrage atenţia actualei puteri că banii alocaţi pentru Învăţământ prin Legea bugetului de stat deja aprobată de Parlament, nu reflectă realitatea din sistemul de educaţie chiar dacă s-au alocat mai multe fonduri pentru investiţii.

Preşedintele SLÎ Dâmboviţa, prof. Emil Poamă, ne-a declarat că în rândul sindicaliştilor ”mocneşte o stare de tensiune” ca urmare a faptului că se omite alocarea de fonduri prin care elevii să beneficieze de condiţii decente pentru a merge la şcoală şi chiar de a se pregăti. Totodată, potrivit liderului sindical, pentru cadrele didactice nu sunt alocate suficiente fonduri pentru salarii şi spune că alocaţia bugetară ar îndepărta România de ţările din UE.

”Nici nu era de aşteptat ca bugetul învăţământului să fie pe măsura nevoilor şi al realităţii din sistemul de educaţie. Faţă de anii anteriori se constată o mică creştere în sesnul că sunt orientate fonduri mai mari pentru dotări şi amenajări de şcoli şi bani mai puţini alocaţi pentru drepturi salariale. Asta este ideea de bază pe care au lansat-o guvernanţii.

Deci, din punctul de vedere al bugetului educaţiei, nu suntem deloc mulţumiţi luând în calcul faptul că Guvernul are nişte restanţe băneşti faţă de noi şi pentru acestea deja suntem în instanţă pentru a câştiga aceste drepturi.

Ori dacă nu au prevăzut suficienţi bani pentru rezolvarea problemelor salariale, în învăţământ nu va fi linişte”, a afirmat preşedintele SLÎ Dâmboviţa care a mai spus că pe problema bugetului s-au mai încercat discuţii în timpul negocierii proiectului de lege şi ”ministrul a recunoscut că sunt destul de multe unităţi şcolare care nu au dotările tehnice necesare pentru susţinerea orelor online”.

”Chestiunea aceasta (n. r. a învăţământului online) este încă una de discutat din perspectiva alocării fondurilor. Ori dacă acest lucru nu se realizează, învăţământul online, care vedem că revine destul de des în atenţie, va suferi în ceea ce priveşte calitatea”, a adăugat prof. Emil Poamă.

Acesta a mai precizat că din perspectiva salarizării starea conflictuală ”mocneşte de ceva timp”, dar s-a stat pe loc cu întreprinderea unor acţiuni sindicale până s-a negociat bugetul şi aceasta pentru a vedea ”ce intenţii au guvernanţii cu bugetul învăţământului şi cu alte măsuri”.

”Dar, pentru Învăţământ banii sunt insuficienţi. (…). Deci, calitatea învăţământului constă şi într-o plată mai bună acordată cadrelor didactice, în afară de celelalte solicitări”, a mai arătat prof. Emil Poamă cu precizarea că în ce privesc eventuale acţiuni sindicale, deocamdată nu s-a făcut o ameninţare directă.

”Nu s-a făcut o ameninţare directă deocamdată. Urmează să mai aibă loc discuţii în cadrul federaţiilor sindicale şi să se hotărască ce vom întreprinde. În niciun caz nu vom rămâne impasibili”, a conchis preşedintele SLÎ Dâmboviţa, prof. Emil Poamă.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *