SLÎ Dâmboviţa: Reţinerea cotizaţiei pe statul de salariu bazată pe argumente legale

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

În legătură cu declaraţia prim-ministrului Florin Cîţu referitoare la faptul că Guvernul pregăteşte în următoarele săptămâni o ordonanţă de urgenţă prin care să elimine cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaţilor de la stat ce, evident, include şi cei din Învăţământ, vicepreşedintele Sindicatului Liber Învăţământ (SLÎ) Dâmboviţa, prof. Adrian Dragna, afirmă că este ”una dintre multele declaraţii aberante pe care le face prim- ministrul în ultima vreme”.

Vicepreşedintele SLÎ Dâmboviţa a mai afirmat că după părerea sa Florin Cîţu ”este aşa de înghesuit de situaţia pe care a lăsat-o ca ministru de Finanţe încât acum nu ştie cum să o scoată la capăt şi dă tot felul de declaraţii una mai aberantă decât alta”.

”În primul rând că lansează în opinia publică o idee total greşită: anume că această cotizaţie pentru membrii de sindicat s-ar colecta automat, ca şi cum ar vrea să inducă ideea că oamenii sunt forţaţi să dea această cotizaţie.

Lucrul acesta este absolut fals. În Legea sindicatelor se spune foarte clar că această cotizaţie se poate opri pe statul de salarii numai cu acordul scris al membrilor de sindicat.

La noi în cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi particular în cadrul Sindicatului Liber Învăţământ Dâmboviţa acest lucru se întâmplă cu stricteţe. În toate EduSal-urile, în toate statele de salarii, la rublica cotizaţie de sindicat înainte de aceasta este trecut numărul cererii pe care salariatul a făcut-o să-i fie oprită cotizaţia de pe stat şi data când a făcut cererea. Şi avem cereri şi din 2013, şi din 2014 şi din 2019, în funcţie de fiecare membru de sindicat. Deci, această afirmaţie ( n.r. a premierului Cîţu) că se opreşte automat este o minciună uriaşă.

Noi putem proba cu documente. Avem chiar aici pe masă întâmplător nişte extrase din EduSal în care se spune foarte clar: numărul cererii, data când s-a făcut cererea. Aşa ni se pare normal. Şi aceasta pe lângă faptul că oamenii nici nu ar accepta să depună o cotizaţie automat. În nici un caz nu s-ar întâmpla. Apoi, în fiecare an noi avem membri de sindicat care ies din sistem prin pensionare şi membrii care intră. Cei care devin membrii de sindicat completează o cerere în care, între altele, îşi exprimă acordul de reţinere a cotizaţiei pe statul de salariu. De aici încolo – ori nu ştie, dar nu cred că nu ştie primul ministru- sunt convins că declaraţia sa face parte din acel arsenal al manipulării pe care îl foloseşte şi care, să mă ierte Dumnezeu, nu-i face cinste. Însă, în politică se tot spune că totul e posibil. În mod normal nu ar trebui să fie aşa. Dar asta este povestea”, a declarat viceliderul SLÎ Dâmboviţa. Prof. Adrian Dragna a mai declarat că legat de declaraţia prim -ministrului Cîţu, au fost mai multe ieşiri ale liderilor ”şi de federaţii şi de la confederaţii” în care s-au adus argumente ce se regăsesc şi aici pentru că ”sunt argumente normale şi legale”.

”Ele sunt în conformitate cu legea. Ceea ce vorbeşte domnul prim ministru e pe câmpii, pur şi simplu. A, ce ar putea să facă ?! Ar putea să facă o nenorocire. Să încerce, folosind majoritatea pe care o are acum în Parlament, să modifice Legea sindicatelor şi să introducă o altă procedură de strângere a cotizaţiei. Asta poate să facă deşi, din ce am văzut în mass-media, se pare că atitudinea lui nu este agreată de toţi membrii coaliţiei aflată la guvernare acum pentru că este extrem de nepopular”, a mai declarat prof. Adrian Dragna care a adăugat că în această perioadă chiar Uniunea Europeană recomandă o activitate de colaborare cu sindicatele şi spune că în momentul în care începi să destabilizezi sindicatele este posibil ca tulburările sociale să fie foarte grave şi să se adauge la problemele serioase create de pandemie. ”Sper să se oprească aici cu această prostie şi să devină mai înţelept pentru că este nevoie de treaba aceasta”, a conchis vicepreşedintele SLÎ Dâmboviţa, prof. Adrian Dragna.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *