Adrian Ţuţuianu, acuze şi critici pentru Guvern: ”O lipsă totală de transparenţă…în privinţa căror pachete de acţiuni Guvernul intenţionează să facă aceste proceduri de PRIVATIZARE”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Liderul PRO România Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, prim-vicepreşedinte PRO România, a acuzat astăzi, în conferinţă de presă, Guvernul Cîţu că a abrogat ieri legea ce interzicea vânzarea de acţiuni ale companiilor de stat, Legea nr. 173/2020. Tot în acest sens a criticat şi pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru declaraţia acestuia potrivit căreia ”nu se privatizează ci se listează pe Bursă unele pachete minoritare de acţiuni, iar aceasta nu înseamnă PRIVATIZARE”.

”Ce s-a întâmplat ieri la şedinţa de Guvern, mai grav decât ce se întâmplă cu redeschiderea şcolilor, este legat de abrogarea unor dispoziţii ale Legii 173 din 13 august 2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.

Este o lege pe care am aprobat-o şi eu ca senator în mandatul anterior”, a declarat Adrian Ţuţuianu care a precizat că articolele abrogate priveau: interzicerea ca, timp de doi ani, să fie înstrăinate acţiuni deţinute de stat la companii, societăţi naţionale, instituţii de credit precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar indiferent de cota de capital social deţinută.

”Legea prevedea posibilitatea ca statul să intervină şi să cumpere acţiuni ale societăţilor importante de pe piaţă cu impact în economia naţională”, a subliniat preşedintele PRO România Dâmboviţa. De asemenea a spus că după adoptarea în guvern, ”într-un mod tipic celor care nu vor să-şi asume răspunderi au pasat proiectul de lege spre Parlament unde probabil va urma o procedură de urgenţă”.

”Cea ce mă deranjază extrem de tare sunt declaraţiile lui Virgil Popescu ministrul Economiei, Energiei care are sentimentul, probabil, că toţi suntem proşti în această ţară şi nu înţelegem, de fapt, ce vor să facă.

Ce declară domnul Virgil Popescu:

<<Listarea la bursă a unor pachete de acţiuni la companii de stat nu înseamnă PRIVATIZARE, ci şansa de modernizare, de a face investiţii>>.

Este incredibil ca un înalt oficial al statului român să creadă că noi nu înţelegem ce înseamnă vânzarea unor acţiuni. Vânzarea unor acţiuni înseamnă chiar PRIVATIZARE. Problema este că Guvernul nu vine cu o soluţie prin care investitorii interesaţi, de exemplu, să vină să facă investiţii în economia reală, ci vine cu o soluţie de vânzare pe Bursă a unor pachete de acţiuni, o schimbare a structurii acţionariatului cu consecinţe asupra proprietăţii. Statul vinde când ar trebui să nu vândă, ci eventual să cumpere. Am explicat şi altădată că atunci când este criză nimeni nu vinde. Şi sunt lucruri statuate pe piaţa de capital de sute de ani de când s-a înfiinţat această piaţă.

Mai este grav ceva. O lipsă totală de transparenţă… în privinţa căror pachete de acţiuni Guvernul intenţionează să facă aceste proceduri de PRIVATIZARE. Cred că ar fi interesant să ştim cu toţii dacă este vreo… Electrica, Transgazul, Portul Constanţa, Taromul, Romgazul, ca să vorbim de câteva din perlele economiei româneşti care încă se mai află în proprietatea statului român sau CEC-ul…vor face obiectul unor listări de pachete de acţiuni la Bursa de Valori.

De ce? Am să vă aduc aminte şi…poate revedem şi presa de atunci, în 1997-1999-2000 România a semnat acordurile PSAL I şi PSAL II negociate de Traian Băsescu prin care s-a decis vânzarea unor societăţi care erau în proprietatea statului român. Toată lumea l-a înjurat, de exemplu, pe Adrian Năstase pentru vânzarea PETROM.

Dar vânzarea PETROM era o chestiune convenită prin acordul PSAL II negociat de Traian Băsescu. Vânzarea Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte a făcut parte din acelaşi pachet de societăţii care s-au vândut în baza acordului PSAL II”, a mai arătat preşedintele PRO România Dâmboviţa.

”Nu ne spune, la momentul acesta, Guvernul României dacă există condiţionări, solicitări, propuneri din partea Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene sau Băncii Mondiale, pentru vânzarea acestor societăţi pe care încă statul le mai are în proprietate. Asta nu are nicio legătură cu nevoia, de exemplu, de a disciplina comportamentul unor societăţi comerciale unde statul este acţionar majoritar în sensul ca ele să producă cu adevărat profit şi nu să fie, ştiu eu, căpuşate de diverse firme ale potentaţilor zilei”, a conchis Adrian Ţuţuianu.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *