Poliţia Locală a primăriilor, doar cu salariile. ”Credeţi că va mai rămâne vreo Poliţie Locală pe undeva?”- Cristian Stan, primarul Târgoviştei

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan, a spus, în cursul unei conferinţe de presă, că ”pe baza unei dispoziţii din Programul de Guvernare administraţiile locale sunt supuse unei sarcini financiare în beneficiul administraţiei centrale”, aici referirea fiind la structura Poliţiei Locale trecută din luna martie 2020 în coordonarea operativă a Ministerului de Interne, dar cu salarizarea la autorităţile locale. Edilul a calificat situaţia ca fiind una inadmisibilă ce ar putea să schimbe total scopul pentru care a fost înfiinţată Poliţia Locală.

”O dispoziţe din Programul de Guvernare prin care din nou administraţiile locale sunt supuse unei sarcini financiare în beneficiul administraţiei centrale. Atenţie! Cadrul legal care guvernează Poliţia Locală va fi refăcut pentru a contribui la profesionalizarea acestui corp, integrat în MAI, care va fi în continuare finanţat de către autorităţile publice locale.

Mulţumim frumos! Adică vom plăti o structură, nu noi, cetăţenii acestui oraş, cetăţenii din toate localităţile unde există Poliţie Locală, vom plăti o structură care nu va fi la dispoziţia comunităţii locale, ci la dispoziţia Ministerului Interne. Păi, credeţi că va mai rămâne vreo Poliţie Locală organizată pe undeva? Cum credeţi că ne va obliga să le şi ţinem? În orice caz, în martie, se împlineşte un an de când Poliţia Locală nu mai este subordonată Primăriei Târgovişte, dar plătită numai de Primăria Târgovişte. Deci din martie 2020, Poliţia Locală este în coordonarea operativă a Ministerului de Interne pe ceea ce înseamnă starea de urgenţă, starea de alertă, care nu s-au terminat.

Am înţeles situaţia, dar a face din asta o chestiune permanentă mi se pare inadmisibil. Atâta timp cât comunitatea locală plăteşte salarii, plăteşte dotarea, asigură condiţiile de existenţă a Poliţiei Locale este normal ca tot comunitatea locală să dispună şi cu privire la atribuţiile pe care le are această structură. Orice altă ipoteză este de natură să schimbe total scopul pentru care a fost înfiinţată Poliţia Locală şi anume o Poliţie care să fie la dispoziţia comunităţii locale cu anumite atribuţii strict în legătură cu cetăţeanul şi cu drepturile şi interesele legitime ale cetăţeanului.

Nu am nimic cu Ministerul de Interne, dar dacă actualul Guvern intenţionează să înfiinţeze structuri să le şi plătească. Şi nu este numai poziţia mea”, a declarat Cristian Stan, primarul Târgoviştei.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *