Salvaţi pe Muntele Tătaru

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Duminică, 10 ianuarie 2021, ora 19:00, la Baza de salvare montană Peştera s-a dat alerta de intervenţie în sprijinul a patru turişti din Bucureşti aflaţi în dificultate pe munte, potrivit unui comunicat de presă al Salvamont Dâmboviţa.  

Dată fiind necesitatea intervenţiei prompte determinată de condiţiile meteo nefavorabile (ninsoare, vânt), strat nou de zapadă depus  şi vizibilitate scăzute odată cu lăsarea întunericului echipa Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa s-a abatut de la traseul marcat (fiind greu de reperat în pădure).

Astfel, echipa de prim răspuns, formata din doi salvatori montani, a pornit către zona specificata de turisti (muntele Tătaru). Pentru a ajunge în condiţii de siguranţă la cei aflaţi în dificultate, în condiţiile impuse de vremea neprietenoasă cu căderi de precipitaţii, strat de zăpadă depus cu risc crescut de avalanşă, aceştia au fost nevoiţi sa aleagă un traseu alternativ, dar cel mai rapid traseu.

O a doua echipa, formata din alti doi salvatori montani, a fost mobilizata pentru a veni in sprijinul colegilor, iar turistii au fost reperaţi in jurul orei 00:30. Acţiunea de salvare s-a încheiat la 02:45 când cei patru turişti împreună cu salvatorii montani au ajuns la cabana Bolboci unde aveau parcate autoturismele. 

”Specificam faptul ca turiştii nu aveau afecţiuni medicale, erau extenuaţi şi putin speriaţi, dar odată cu vederea salvatorilor starea lor s-a schimbat în bine. Pe întreg parcursul operaţiunii de căutare/salvare, echipa de salvatori a menţinut permanent legătura cu ei”, menţionează comunicatul Salvamont. 

”Îi rugam pe turiştii ce doresc sa ajunga în zona montană a județului Dâmbovița, să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor şi condiţiile meteo”, adaugă comunicatul cu precizarea că în zilele următoare în zona montană a judeţului Dâmboviţa este PERICOL DE AVALANŞĂ RIDICAT.

”Solicitaţi cu încredere sprijinul Echipei Salvamont -Salvaspeo Dâmboviţa”, mai adaugă comunicatul acest lucru putând fi realizat la numerele de telefon: 0726.686.685 – Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa; 0725.826.668 – Dispeceratul Naţional Salvamont sau 0726.194.166 – Şef Serviciu Diaconescu Ştefan Răzvan.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *