Sindicaliştii din învăţământ se pregătesc de proteste

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă politica de austeritate pe care noul guvern intenţionează să o promoveze şi se pregăteşte pentru declanşarea acţiunilor de protest în perioada urmatoare, potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Liber Învăţământ (SLÎ) Dâmboviţa.

Sindicaliştii atrag atenţia că în condiţiile în care se anunţă creşteri substanţiale de preturi după data de 1 ianuarie 2021, masurile de austeritate, impuse de Guvernul Cîţu, condamnă personalul din învătamânt la un regres al nivelului de trai, care oricum este cu mult sub standardele europene pentru aceeaşi categorie socio-profesională.

”După lovitura primita prin OUG 135/2020, în urma căreia personalului didactic i-au fost anulate majorările salariale prevazute a se acorda, conform legii, începând cu data de 1 septembrie 2020, Guvernul Cîţu le anulează şi pe cele care ar fi trebuit să se aplice de la data de 1 ianuarie 2021 şi de la data de 1 septembrie 2021. De asemenea, după trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a Legii 153/2017 drepturile salariale ale cadrelor didactice care au dirigenţie, gradaţie de merit, care lucrează în învaţământul special sau care predau în regim de simultan sunt incorect calculate prin raportare la salariile de baza din anul 2016. Toate acestea se întâmpla în condiţiile în care poziţionarea funcţiilor didactice în grila de salarizare este în pătrimea inferioară!”, arată preşedintele SLÎ Dâmboviţa prof. Emil Poamă.

”Aceasta este « rasplata » pentru efortul uriaş depus de personalul didactic în acest an în care s-a introdus învaţarea online? Prin efortul personal, financiar şi material cadrele didactice au suplinit lipsa dotărilor din învăţământ cu dispozitivile tehnice necesare, aşa cum prevedea legea, fiind nevoiţi să lucreze de pe laptopurile şi telefoanele personale şi să gasească singuri soluţii de avarie, astfel încât procesul de predare-învăţare-evaluare să continue, a adăugat preşedintele SLÎ Dâmboviţa, care a afirmat că acestea fiind ”doar o parte din nemulţumirile lucrătorilor din sistemul de învaţământ preuniversitar, conform semnalelor primite, în perioada următoare se doreşte declanşarea acţiunilor de protest”.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *