Avertisment sindical la bilanţ. ”Ne pregătim să facem acţiuni de tip sindical…”- prof. Emil Poamă, preşedinte SLÎ Dâmboviţa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sindicaliştii pun concluzii: anul 2020, care se apropie de final, este diferit faţă de ceilalţi ani din perspectiva pandemiei, cei din învăţământ sunt afectaţi suficient de mult, la fel sistemul de învăţare raportat la online, dar şi privitor la salarii şi la alte situaţii specifice activităţii didactice.

Totodată, ei spuneau că în anul viitor se doreşte revenirea la sistemul de învăţare consacrat, cel <<face to face>>, iar ca perspectivă au în vedere o participare activă în direcţia creării unei legislaţii care să asigure un învăţământ de calitate. De asemenea, legat de aplicarea creşterilor de salarii instituită prin Legea 153/2017, arătau că amânarea termenului de punere în aplicare prin Ordonanţa de Guvern 114/ 2018 este un motiv de tensiune în sistem.

Preşedintele Sindicatului Liber Învăţământ (SLÎ) Dâmboviţa, prof. Emil Poamă, având alături vicepreşedintele şi secretarul general, Adrian Dragna şi respectiv Sorin Ghiţulescu, a făcut astăzi, în conferinţă de presă, între altele, un scurt bilanţ al problemei legate de salariile amânate de Guvern prin OUG în anul 2020.

”Conform Acordului încheiat între sindicate şi Guvern, în 2016, ministrul Educaţiei fiind atunci, Ecaterina Andronescu, a fost aprobată Ordonanţa 114/2018. Documentul prevedea că de la 1 septembrie 2020 cadrele didactice ar fi trebuit să primească salariile prevăzute în Legea 153/2017-Legea salarizării unitare pentru anul 2022. Prin această Hotărâre de Guvern urma să primim la 1 septembrie 2020 şi ultima tranşă de majorări salariale pe care o mai aveam de luat pe Legea 153 noi cei din Învăţământ şi care ni s-a refuzat”, a explicat preşedintele SLÎ Dâmboviţa, Emil Poamă.

”Legea a fost trimisă la Curtea Constituţională şi a fost respisă. Astfel că Guvernul a promis că va face această majrare începând cu 1 septembrie 2021. Amânarea acestui termen de punere în aplicare a creşterii salariale este un motiv de tensiune în sistem pentru că era un moment în care se aducea salarizarea profesorilor la nivelul la care trebuia”, a spus prof. Emil Poamă, care a precizat că deţine informaţia potrivit căreia Ministerul Educaţiei ar avea acum un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei pe care nu i-a cheltuit şi există riscul să fie returnaţi guvernului.

”Sunt bani cu care se puteau rezolva multe dintre problemele de deficit bugetar cu care ne confruntăm. Este unul dintre motivele pentru care noi ne pregătim să facem acţiuni de tip sindical, desigur atât cât ne va permite legislaţia în vigoare ţinând cont de situaţia la zi. Este efectiv un refuz de a se plăti salariul pe baza unei legi adoptate”, a mai spus preşedintele SLÎ Dâmboviţa, prof. Emil Poamă cu sublinierea că la capitolul acţiuni de tip sindical şi în acest caz, ca şi în altele de acest gen se poate merge la instanţa de judecată şi, cu siguranţă se poate câştiga.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *