Senatorul PRO România Adrian Ţuţuianu, despre fuziunea dintre PRO România şi ALDE

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Preşedintele PRO România Dâmboviţa, senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România, a dat explicaţii de amănunt, astăzi, în conferinţa săptămânală de presă, privind fuziunea dintre PRO România şi ALDE. Acesta a spus că ”este vorba de o fuziune prin absorţie”, lucru ce înseamnă că rămâne ”PRO România ca partid politic şi dispare Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) care-şi încetează activitatea la data finalizării procesului de fuziune”.

Potrivit preşedintelui PRO România Dâmboviţa, noul partid se va numi PRO România Social Liberal, prescurtat PRO România, iar în comunicarea publică va fi folosită denumirea de PRO România aceasta fiind ”un brand deja consacrat”. Adrian Ţuţuianu a spus, de asemenea, că rămân semnul permanent şi semnul electoral al PRO România şi, în aceste zile, se discută Statutul partidului PRO România şi se fac pregătirile necesare pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

”Trebuie precizat că membrii ALDE vor candida pe lista PRO România, deci nu va fi o alianţă politică sau electorală. Primarii, consilierii locali şi judeţeni ai ALDE vor deveni membrii PRO România conform legii partidelor politice şi vor acţiona alături de aleşii locali ai PRO România pentru realizarea scopului, obiectivelor propuse prin fuziunea celor două partide politice. De asemenea, ca urmare a fuziunii PRO România cu ALDE grupurile parlamentare din Senat şi din Camera Deputaţilor ale Partidului PRO România vor fi compuse din parlamentarii care sunt membrii ale celor două partide politice”, a spus Adrian Ţuţuianu.

El a mai spus că în perioada de tranziţie ”adică până la finalizarea fuziunii funcţionează o comisie pentru fuziune formată din 10 membri, respectiv câte cinci reprezentanţi ai fiecărui partid politic”, aceasta având rolul de a administra întregul proces de fuziune inclusiv problemele şi diferendele dintre filialele judeţene sau dintre membrii celor două partide politice până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care este admisă cererea de fuziune.

”Vă mai precizez că ne-am propus ca această fuziune să fie finalizată până cel mai târziu la data de 1 mai 2021, iar în luna noiembrie, probabil pe data de 8, va avea loc Congresul de fuziune. Data de 8 (n. r. noiembrie) a fost aleasă ţinând cont de prevederile statutare ale statutelor celor două partide politice implicate”, a mai spus senatorul Adrian Ţuţuianu. ”De ce s-a optat pentru această soluţie, au fost date explicaţii de către liderii celor două partide politice”, a subliniat vicepreşedintele PRO România, Adrian Ţuţuianu.

”Aş vrea să insist doar pe câteva chestiuni. În primul rând suntem într-o criză mai gravă decât cea din anul 2009, deocamdată partidele politice mari şi PSD şi PNL tac cu privire la subiectul crizei. Am spus de aproape o lună de zile, reiterez şi astăzi faptul că, probabil, în luna februarie în România va fi prezent Fondul Monetar Internaţional şi vom asista la măsuri de austeritate mai dure decât cele din anul 2009 – 2010. De altfel, în presă zilele acestea s-a discutat foarte mult despre intenţia Guvernului de a veni cu tăieri de salarii între 25 şi 40 % ceea ce ar depăşi ca nivel măsurile luate de guvernarea PDL – Băsescu în anul 2009. În al doilea rând, România se împrumută excesiv. Sunt peste 100 miliarde de lei împrumutaţi în această perioadă şi este greu de stabilit şi nimeni nu a spus încotro au mers aceşti bani în condiţiile în care nu avem o revenire pe creştere economică aşa cum ne spunea domnul Cîţu (n. r. ministrul Finanţelor) în urmă cu 4 – 5 luni de zile.

De asemenea credem că există între cele două partide politice mari ( n. r. PNL – PSD) un non-combat de natură să altereze funcţionarea democratică a instituţiilor statului român şi că este nevoie de o forţă politică mai solidă care să poată să se bată pentru drepturile românilor şi pentru alte soluţii decât cele de austeritate pe care ni le propune actuala guvernare”, a susţinut senatorul Adrian Ţuţuianu.

”De asemenea credem că este nevoie de o forţă politică în stare să aibă capacitatea şi să fie suficient de puternică în Parlamentul României pentru a continua să militeze pentru relansarea economică, pentru un număr mai mare de locuri de muncă, pentru protecţia socială a persoanelor vulnerabile, pentru creşterea producţiei interne şi industrializarea României şi asigurarea sustenabilităţii Finanţelor Publice”, a adăugat preşedintele PRO România cu precizarea că nu există nici un fel de contradicţie între o fuziune între un partid declarat social – democrat, de centru stânga, am spus continuu, şi un partid liberal – democrat cum este Partidul ALDE.

”În teoria şi politică dar şi practica politică de astăzi, diferenţele stânga, dreapta sunt destul de aplatisate şi foarte multe partide politice s-au poziţionat pe chestiune mai de centru. Practic avem un exemplu: Tony Blair a fost cel care a şi vorbit de o a treia cale între social – democraţia clasică şi liberalismul clasic. A şi guvernat vreo 12 ani după un asemenea model, iar dacă ne raportăm la istoria recentă aş vrea să spun două lucruri: primul, Guvernul Ponta în anul 2014 a adoptat cel mai liberal cod fiscal care a permis creşterea economică din următorii ani de zile cu reduceri importante ale impozitului pe profit, impozitului pe venit, impozitului pe dividende şi scutirea de impozit a profitului reinvestit. Pe de altă parte Călin Popescu Tăriceanu şi ALDE au fost parte a proiectelor politice din ultimii 8-10 ani de zile, USL -ul s-a construit cu Călin Popescu Tăriceanu printre liderii Partidului Naţional Liberal, USL a fost o construcţie de tipul acesta de centru – stânga cu centru – dreapta, iar unele dintre cele mai bune măsuri de protecţie a pensionarilor şi categoriilor vulnerabile le-a luat Guvernul Tăriceanu. Ca atare nu cred că aceasta este problema de fond a acestei fuziuni. Eu cred că este normal să ne propunem să creăm o forţă politică solidă care să poată să construiască o alternativă de guvernare la cele două partide politice mari.

A doua subliniere: pentru că am văzut comentarii şi negative la adresa acestei fuziuni, aş aduce aminte că recent Partidul Naţional Liberal care este astăzi partid de guvernare, destul de recent a făcut o fuziune cu Partidul Democrat Liberal şi în general în politica românească din ultimii 30 de ani de zile am asistat la foarte multe momente şi de ruperi de partide politice, dar şi de fuziuni care, în final, au consolidat anumite proiecte politice. Tot PNL -ul, vă dau exemplu, ne aducem aminte din istoria ultimilor 20 de ani, a fuzionat rând pe rând cu …Convenţia Democratică şamd.”, a conchis preşedintele PRO România Dâmboviţa, senatorul Adrian Ţuţuianu.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *