Parlamentarii PRO România, iniţiative legislative de interes cetăţenesc

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Creşterea îngrijorătoare a cazurilor de violenţă domestică, în ultima perioadă, a condus la iniţierea unui proiect de lege care să corecteze legislaţia şi să descurajeze agresorii. Deputatul PRO România, Oana Vlăducă, care este unul dintre iniţiatori alături de colegele sale ”doamnele deputat Mihaela Huncă şi Gabriela Podaşcă” a spus în conferinţa de presă de astăzi că proiectul a primit ieri, 17 iunie vot pozitiv în Senat şi a precizat că, acest proiect modifică Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. ”Am pornit de la câteva cifre îngrijorătoare, cu o dublare a numărului victimelor violenței domestice față de aceeași perioadă a anului trecut, într-un context în care, măsurile generate de pandemie au determinat, practic, în multe cazuri, izolarea în același spațiu a victimei cu agresorul”, a declarat deputatul Oana Vlăducă precizând că ”potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în anul 2019 au fost 26.398 victime ale violenței în familie, dintre care aproape 80% femei. REPET: 80% femei”. ”De asemenea, au fost 25.968 cazuri de loviri sau alte violențe în familie, dintre care 21.716 comise la domiciliu și 4.252 comise în spațiul public”, a adăugat deputatu PRO România.

În plus a spus că în luna martie 2020, prima luna de pandemie, cu stare de urgență, numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu 2,3% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

”Ce modifică propunerea noastră legislativă? Două lucruri esențiale:

 • În ceea ce privește pedeapsa acordată agresorilor care încalcă ordinul de protecție, se propune creșterea acesteia de la minimum o lună și maximum un an, la minimum 6 luni și maximum 5 ani. În felul acesta, descurajăm agresorii de a încălca ordinele de protecție și a recidiva.
 • Instituirea asistenţei juridice obligatorii a persoanei care solicită emiterea ordinului de protecţie. Astăzi, în forma actuală a legii, se creează o situație de discriminare între victimă și agresor, câtă vreme se prevede posibilitatea acordării asistenței juridice victimei, la cerere, iar pentru agresor asistența juridică este obligatorie. Există posibilitatea ca victima să ajungă în fața instanței fără un avocat, devenind parte într-un litigiu în care partea adversă, agresorul, are reprezentate interesele de la început, de către un avocat din oficiu.

Mă bucur că votul din Senat a fost unul pozitiv și sper ca el să fie dublat la Cameră, for decizional”, a mai spus deputatul Oana Vlăducă care a ţinut să salute şi faptul că tot Senatul a adoptat ieri o propunere legislativă inițiată de PRO ROMÂNIA, ALDE și UDMR pentru anularea amenzilor aplicate pe durata stării de urgență.

”Vă reamintesc: Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Asta înseamnă că aceia care au primit amenzi și le vor contesta în instanță au toate șansele să scape de ele, dar că acestea nu se vor șterge de la sine.

Avem un număr de peste 300.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 600 milioane lei (120 milioane euro). E un record de noaptea minții, care a plasat România pe primul loc în Uniunea Europeană.

Mai departe, suntem în situația în care cei peste 300.000 de români care au fost amendați se pot adresa instanțelor de judecată pentru anularea amenzilor. Vă închipuiți ce ar însemna 300.000 de dosare pe rolul instanțelor? Blocarea totală a sistemului de justiție.

De aceea, cred că propunerea legislativă vine să salveze această situație incredibilă pe care au provocat-o „apostolii” amenzilor fără discernământ, dnii Orban și Vela:

 • procesele verbale de contravenție emise pe durrata stării de urgenţă se declară nule.
 • amenzile care au fost achitate, total sau în parte, se restituie la cerere acestora.

ATENȚIE: Nu se anulează amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină, precum şi cele aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Proiectul merge spre aprobare la Camera Deputaților, care este for decizional”, a conchis deputatul PRO România Oana Vlăducă.

Author: Virgil Voinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *